13 Ocak 2008 Pazar

Lezzetli Ülkenin Lezzet Haritası

Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye'nin il il lezzet haritasını çıkarmış. Bütün illerin kendilerine has lezzetlerini bir bir araştırmış. Bunda kendisine Patent Enstitüsü de yardımcı olmuş.

Lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke...

En zengin mutfak olarak Gaziantep öne çıkıyor, bunu Elazığ izliyor.

İlginç isimler göze çarpıyor. Mesela; 'sakala çarpan çorba', 'kulak çorbası', 'kedi batmaz', 'kaçamak', 'şıllık tatlısı', 'otur fatma tatlısı', 'tosunum', 'bacaklı çorba', 'püşürük çorba', 'eli böğründe', böyle gider bu liste...

Bütün bunları yazdıktan sonra Iğdır'ımın lezzetli sofrasını yazmadan olmaz:
- Bozbaş yemeği,
- Helise,
- Perzana,
- Cızdık (olsa da yesek :)),
- Salmanca,
- Fetir,
- Kaysafa,
- veee Patlıcan reçeli (resimdeki)

Afiyetler dilerim...

1 yorum:

Atta,  22 Ocak 2008 17:13  

Herşey güzel de ben resime takıldım.
Bunca yıldır reçelden anlayan bir insan olarak söylüyorum
resimdeki reçel güzel yapılmamış gibi :)

Patlıcan reçelinin en optimize haline ulaşmak için;
Patlıcan daha küçük ve ince iken toplanır.
İçine en fresh limon dilimleri konur.
Düz bir tabakta sunulur.

Ve has patlıcan reçeli
altın gibi sapsarı,
bıçakla dilimlenecek kadar tatlı bir sertlikte olur.

Yukarıdaki şekil sanki közde pişmiş patlıcan gibi duruyor.
Burdaki teyze biraz daha tutturmuşa benziyor :)
http://bp3.blogger.com/_z86fyddUvRU/Rn9PQqdUdII/AAAAAAAAAN8/o2tlP4fDe7s/s1600-h/P6230976.JPG

Bi de konumuzla alakalı bu var tabii
http://byfiles.storage.msn.com/y1pJ2LtTasBw0C4Id64M7uDRaHIj6QtoqfvJQXLQwv4kzkkL7n3R4eK8bjWrlEW9Bn7FtKBac2AyOY

Related Posts with Thumbnails

  © SUgibiOL Blog 2007-2016

ÜST